Peelingi wysokostężone

Peeling chemiczny jest zabiegiem polegającym na aplikacji jednej lub więcej substancji chemicznych (często z grupy kwasów AHA, BHA, PHA, LHA) powodujących przyspieszenie odnowy komórkowej.

Jego natychmiastowe i widoczne działanie polega na (płytszym lub głębszym) złuszczeniu skóry, natomiast działanie długoterminowe powoduje regenerację skóry i produkcję nowego kolagenu, w wyniku czego skóra staje się nawilżona, bez zmarszczek, przebarwień i innych defektów. Terapia kwasami wysokostężonymi cechuje się silniejszym działaniem. Złuszczenie się zrogowaciałej warstwy skóry jest efektem pożądanym i oczekiwanym. Często zaczyna się ok. 3 dni po zabiegu, choć jest to cecha osobnicza (część klientów zaczyna się łuszczyć po 5, 7, 10 dniu, niektórzy nie łuszczą się wcale – co nie oznacza, że zabieg nie zadział). Część grupy peelingów chemicznych cechuje się wł. fotouczulającymi, co oznacza, że nie mogą być wykonywane w okresie wiosenno-letnim, gdyż po terapii mogą pojawić się przebarwienia niezależnie od stosowanej fotoprotekcji, np. Kwas glikolowy, TCA. W naszym gabinecie wykonywane są zabiegi z wykorzystaniem zarówno monokwasów jak i koktajli kwasowych (np. Acnelan, Yellow Peel, PRX-T33).

Wskazania:

  • Trądzik aktywny, różowaty
  • Przebarwienia
  • Piegi
  • Skóra szara, pozbawiona blasku
  • Zanieczyszczenie
  • Zatkane pory
  • Zaburzenia wydzielania sebum
  • Zmarszczki i rewitalizacja
  • Skóra palacza
  • Szorstkość, zaburzenia rogowacenia
  • Również jako zabieg bankietowy – Reti Peel, Blike

Przeciwwskazania:

  • Stany zakaźne
  • Stany alergiczne
  • Zakażenie bateryjne
  • Zakażenie wirusowe
  • Stosowanie retinoidów(pochodnej wit A)
  • Świeże rany, blizny, otarcia, oparzenia
  • Ciąża
  • Skłonność do powstawania bliznowców
  • Stany zapalnie

Kwas glikolowy posiada cząsteczkę o najmniejszych rozmiarach, stąd fantastycznie penetruje w głąb skóry. W stężeniu poniżej 25% wykazuje działanie nawilżające, rozjaśmniające oraz spłyca drobne zmarszczki. Wysokie stężenia powyżej 30% powodują wygładzenie zmarszczek i drobnych blizn, rozjaśnienie przebarwień oraz stymulację odnowy komórkowej. Poprawia koloryt skóry. Wymaga zastosowania serii zabiegów, zaczynając od mniejszych stężeń. Wykorzystujemy go w okresie jesienno-zimowym.

Kwas TCA ( trójchlorooctowy) wykorzystywany jest w gabinecie w dwóch stężeniach – 20% w zabiegach na twarz (maksymalne stężenie w gabinecie kosmetologicznym) oraz 35% - w zabiegach na ciało obejmujących niewielkie zmiany punktowe (blizny, przebarwienia). Skutecznie spłyca rozstępy, zmniejsza zmarszczki i bruzdy, usuwa przebarwienia, może być wykorzystywany przy usuwaniu blizn potądzikowych. Kwas jesienno-zimowy.

Kwas salicylowy należy do grupy kwasów rozpuszczalnych w tłuszczu. Dzięki swoim właściwościom cząsteczki tej substancji przenikają w głąb skóry nawet do mieszków włosowych. Wpływa na oczyszczenie porów i zapobiega powstawaniu wyprysków. Dzięki właściwościom antybakteryjnym likwiduje bakterie odpowiedzialne za powstawanie trądziku. Działa złuszczająco na skórę. Klient może odczuwać podczas zabiegu charakterystyczne szczypanie skóry. Podczas cyklu zabiegów mogą wystąpić zaczerwienienia, podrażnienia skóry. Jest idealnym kwasem dla młodych i trądzikowych cer z problemami. Powoduje redukcję trądziku, oczyszczanie zaskórników, spłycenie blizn potrądzikowych, zmniejszenie porów na skórze, rozjaśnienie przebarwień potrądzikowych. Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie oraz reguluje wydzielanie sebum. Jest kwasem, który możemy wykorzystywać jesienią, zimą i wczesną wiosną.

Kwas azelainowy wykazuje działanie przeciwbakteryjne zarówno dla bakterii tlenowych jak i beztlenowych, ponadto działa przeciwzapalne powstrzymując wolne rodniki. Przeciwdziała rozkładowi łoju i lipidów na składniki drażniące i nasilające zmiany trądzikowe. Zapobiega powstawaniu zaskórników poprzez wpływ na proces końcowej keratynizacji mieszków włosowych. Hamując tyrozynazę uniemożliwia powstawanie przebarwień, ponadto blokuje aktywność nadaktywnych melanocytów. Jest produktem idealnym dla osób mających skórę problematyczną z trądzikiem, skórę atopową, łuszczycę, tej skłonnej do rumienia oraz z tendencją do zapalenia mieszków włosowych. Dużym atutem omawianej substancji jest jej poczwórna aktywność: działanie przeciwzaskórnikowe, działanie przeciwbakteryjne, działanie przeciwzapalne oraz posiada zdolność hamowania tyrozynazy, dzięki czemu ma właściwości wybielające. Kwas całoroczny.

Kwas ferulowy jest organicznym związekiem chemiczny, pochodną kwasu cynamonowego. Jest izolowany z roślin głównie liściastych, z nasion i kory drzew iglastych, z ziarn pszenicy, ryżu, kukurydzy czy żyta. Główną zaletą kwasu ferulowego są jego silne właściwości przeciwutleniające i dezaktywujące rodniki, m.in. reaktywne formy tlenu. Dzięki temu redukuje tzw. stres oksydacyjny i tworzenie dimerów tymidynowych. To są procesy, które leżą u podłoża przyspieszonego starzenia się skóry. Kwas ferulowy w produktach Ferul Peel stosowany regularnie w zabiegach co 7-14 dni zapobiega starzeniu się skóry. Są to zabiegi profilaktyczne. Bezpośrednio po zabiegu jest widoczne wygładzenie i nawilżenie skóry. Dezaktywuje wolne rodniki będące przyczyną fotostarzenia się skóry. Chroni skórę przed promieniami słonecznymi. Można stosować go cały rok.
Kwas laktobionowy należy do nowej generacji kwasów. W odróżnieniu od alfa i beta hydroksykwasów jest polihydroksykwasem. Otrzymywany jest z naturalnie występującej laktozy. Kwas laktobionowy posiada wszystkie cechy i właściwości charakterystyczne dla kwasów AHA, a dodatkowo wykazuje łagodniejsze działanie, nie powodując efektów ubocznych w postaci intensywnego łuszczenia, pieczenia, szczypania lub zaczerwienienia skóry. Cechą odróżniającą go od tradycyjnych kwasów jest działanie łagodzące i przeciwzapalne. Dodatkowym atutem są silne właściwości regenerujące, łagodzące podrażnienia, zaczerwienienia, stany zapalne, a także wzmacniające barierę skóry.

Dzięki tym właściwościom znajduje on zastosowanie w pielęgnacji następujących rodzajów skór: ze stanami zapalnymi, w AZS, wyprysku kontaktowym,, trądziku różowatym, trądziku zwykłym, łojotokowym zapaleniu skóry, przy skórze z teleangiektazjami, rumieniem oraz wrażliwej. Olbrzymią zaletą tego preparatu jest możliwość stosowania go podczas i po leczeniu retinoidami i sterydami, dzięki czemu zmniejszone zostaną skutki uboczne działania leków. Kwas laktobionowy dzięki swojej budowie nie wykazuje działania fototoksycznego, może być więc stosowany przez cały rok. Ze względu na swoje właściwości pełni ważną rolę w pielęgnacji skóry zniszczonej słońcem i w zapobieganiu starzenia się skóry.
Kwas pirogronowy rekomendowany jest dla skóry trądzikowej, z licznymi zaskórnikami oraz z problemem nadmiernego wydzielania sebum. Działa antybakteryjnie, znacznie obniża pH skóry, dzięki czemu wpływa na poprawę stanu skóry tłustej i zanieczyszczonej. Skutecznie redukuje zaskórniki, działa antybakteryjnie, poprawia koloryt skóry, zwęża pory. Jest kwasem jesienno-zimowyym.

Kwas mlekowy powoduje rozjaśnianie przebarwień, regenerację skóry z fotouszkodzeniami, spłycenie i wygładzenie zmarszczek, wzmacnianie i nawilżenie skóry, zmniejszenie produkcji sebum, redukcję zmian trądzikowych, spłycenie zmarszczek i blizn. Peeling ten można stosować jako uzupełnienie do terapii przeciwtrądzikowej ponieważ pielęgnuje cebulki włosowe i oczyszcza mieszki włosowe oraz likwiduje bakterie odpowiedzialne za powstawanie trądziku.

Kwas migdałowy jest bardzo uniwersalnym preparatem. Został stworzony do walki z oznakami fotostarzenia, zmianami faktury skóry, charakteryzującymi się utratą jędrności. Ujednolica koloryt skóry, reguluje wydzielanie sebum. Poprawia koloryt, rozświetla skórę, przeciwdziała fotostarzeniu, wygładza powierzchnię skóry, redukuje drobne zmarszczki, ujędrnia i uelastycznia skórę. Kwas może być stosowany całorocznie przy zachowaniu rygorystycznej fotoprotekcji.